echo

Met een echo nemen we een kijkje bij de baby in je buik

Een echo-apparaat vertaalt geluidsgolven in beeld. Daarmee kunnen we kijken naar de vorm, ligging en grootte van je baby. Zelf kun je meekijken op een scherm of TV. Een echo maken is niet schadelijk voor de baby.

De eerste echo in de zwangerschap is meestal de termijnecho. Deze echo wordt tussen 9 en 11 weken gemaakt en is bedoeld om de uitgerekende datum vast te stellen. Dat doen we door het embryo van hoofdje tot stuit op te meten. Vaak lukt het om deze echo via de buik te maken, maar voor 10 weken geeft een vaginale echo vaak een beter beeld.
Een vroegere echo wordt gemaakt wanneer je bij een eerdere zwangerschap een miskraam gehad hebt, of wanneer je in deze zwangerschap bloedverlies of pijn hebt.

Als je daarvoor gekozen hebt, vindt de echo van de combinatietest plaats rond 12 weken. De SEO ofwel 20-weken echo wordt vervolgens tussen 19 en 22 weken gemaakt. Voor meer informatie over de combinatietest en SEO: zie prenatale testen.
De nekplooimeting en de 20-weken echo worden gemaakt op ons echocentrum VCO aan de tweede Oosterparkstraat 274M. Samen met 5 andere praktijken en het OLVG hebben we dit echocentrum opgericht. Op indicatie worden er later meer echo’s gemaakt. Bijvoorbeeld om de groei of de ligging van de baby extra te controleren.

Terug naar Zwanger