pasgeboren baby

Waar wil je bevallen? Wanneer je zwangerschap ongestoord verloopt, heb jij het voor het kiezen!

Het Nederlandse verloskundige systeem is zodanig georganiseerd dat je bij een ongestoord verlopende zwangerschap en bevalling zelf kunt kiezen waar je zult bevallen. Verloskundigen zijn getraind om continu te beoordelen of alles normaal verloopt. Wanneer jij of de baby gebaat lijkt te zijn met extra zorg of hulp, werken we samen met de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis.

Het is belangrijk dat je tijdens de bevalling zo comfortabel mogelijk bent. Zorg voor rust en warmte, en zolang dat nog gaat voor wat afleiding. Probeer regelmatig van houding te veranderen. Een eerste bevalling duurt gemiddeld ongeveer 12 uur, maar kan ook veel vlotter of trager verlopen. Een tweede bevalling verloopt vaak wat sneller, maar dat is ook erg afhankelijk van het verloop van de eerste bevalling.

Voor ons maakt het niet uit waar je bevalt. Wij gaan voor een optimale bevallingservaring én veiligheid. Jij weet zelf het beste waar je je het prettigst voelt, maar vaak kun je dit pas tijdens de bevalling goed inschatten. Probeer daarom flexibel te zijn, pin je niet vast op een bepaald scenario. Je hoeft vooraf niets vast te leggen over de plaats waar je wilt bevallen, de definitieve beslissing kun je meestal tijdens de bevalling nemen.

Thuis bevallen
Thuis ben je in je eigen omgeving en hebben jij en je partner meer controle over de bevalling. Zo bepaal je zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en ben je in een vertrouwde omgeving. De ontsluiting gaat sneller als je je veilig en prettig voelt. Een kraamhulp zal ons tijdens de bevalling assisteren en is er ook voor jou.
In Nederland is thuis bevallen een veilige mogelijkheid omdat er altijd een ziekenhuis in de nabijheid is, en omdat Nederlandse verloskundigen getraind zijn om steeds te beoordelen of de bevalling normaal verloopt. Het gebeurt daarom ook wel dat we tijdens de bevalling besluiten dat we de bevalling beter in het ziekenhuis af kunnen maken. Bij een eerste bevalling gebeurt dit in ongeveer 50% van de gevallen, bij een volgende bevalling bij ongeveer 14%. Een thuisbevalling is even veilig als een ziekenhuisbevalling. De babysterfte is niet hoger en ook het aantal ziekenhuisopnames van pasgeborenen is niet hoger. Dat bleek uit een groot onderzoek tussen 2000 en 2006 waaraan meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen deelnamen.

Poliklinisch in het ziekenhuis bevallen
Wanneer je tijdens de bevalling liever in het ziekenhuis bent, kun je poliklinisch bevallen. Mocht je dan toch de hulp van een gynaecoloog nodig hebben, of pijnbestrijding willen, dan hoef je niet meer vervoerd te worden naar het ziekenhuis. Of misschien vind je je eigen woning te klein, te druk of te gehorig om in te bevallen. Een nadeel van een poliklinische bevalling is dat er meer ingrepen verricht worden, waarvan een deel onnodig zal zijn.
Een poliklinische bevalling begint thuis. We komen in principe eerst bij je thuis langs voor controle, en besluiten vervolgens samen wanneer we naar het ziekenhuis gaan. Meestal is dat rond 5 centimeter ontsluiting. We werken het meest samen met het OLVG, maar wanneer het daar te druk is, gaan we naar AMC, VUmc of BovenIJ. Afhankelijk van je zorgverzekering moet je een eigen bijdrage betalen voor een poliklinische bevalling van maximaal E321,50. Tijdens de bevalling krijgen wij assistentie van een kraamhulp of verpleegkundige van het ziekenhuis.

Terug naar Bevallen